Musaka – řecké narodní jídlo

Potřebujeme:

1,5 kg lilku, 1,5 kg libovějšího ml. Masa, 1 velká cibule, 2 –3 rajčata, 60 ml oleje, 60 ml bílého lehkého vína, 125g sýru eidam, sůl, pepř, olej na smažení, 1 kg brambor
omáčka: 250 ml mléka, 2 lž másl,a 1 vr. Lž. Hl. mouky, 1 vejce, 60g strouhaného sýra sůl

Jak na to:

Lilek nakrájíme na silnější plátky. Z obou stran ho posolíme a necháme asi 1 hodinu odpočívat. Maso a cibuli mezitím osmažíme na oleji, přidáme víno a rozmačkaná rajčata (dobré loupané + sůl + pepř). Mícháme do varu. Na mírném plameni pod pokličkou vaříme 40 min. Po hodině lilek opláchneme, osušíme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Zapékací misku vymažeme a na dno rozložíme polovinu lilku posypeme 1/2 strouhaného sýra, přidáme maso, pokryjeme zbytkem lilku a ½ sýra .

Omáčka:

Z másla a mouky uděláme jíąku kterou zalijeme mlékem a necháme povařit. Osolíme a přidáme strouhaný sýr a nakonec za stálého míchání přidáme roząlehané vejce. Omáčku nalijeme na vrstvy v pekáčku a dáme zapéct do trouby.

Podobné recepty:

Řecké ledové frappé, Řecké tzatziky, Čertovská kuřecí játra, Čínská pochoutka s rýží, Řecké tzatziki