Vánočka a mazanec

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 6 dkg (nejlépe čerstvého váženého, nebo balené kostky) droždí, 3-4 žloutky, 22 dkg cukru moučka, 22 dkg tuku (použijeme polovinu heru, polovinu máslo), 1/2 l mléka, špetka soli, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky (můžou být namočené do rumu), mandle.

Jak na to:

Nejprve uděláme kvásek ( trochu teplého mléka, trochu cukru a droždí, necháme vykvasit v teple)Utřeme žloutky s tukem a cukrem, našleháme. Přidáme postupně mouku, mléko, kvásek a ostatní přísady.Těsto necháme v teple vykynout, asi 3 hodiny v teple. Těsto pak znovu zpracujeme a tvarujeme buď na vánočku, nebo mazanec (já dělám vánočku 5+4+3). Posypeme mandlemi, mazanec nakrojíme křížek uprostřed, mastíme rozpuštěným máslem. Peče se cca 3/4 hodiny.(do těsta můžeme pro obměnu přidat měkký tvaroh, nebo trochu rumu.)Vánočka je pevná, nedrolí se a je moc dobrá.

Podobné recepty:

Falešné buchtičky s vanilkovým krémem, Bezlepkový mazanec či vánočka, Tvarohová vánočka, Vánočka, Cyklistická žemlovka