Koblihy

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 40 g cukru, 40 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 3 lžícee rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhaná kúra z jednoho citronu, olej na smažení, marmeláda, moučk.cukr na posypání

Jak na to:

V misce rozetřete droždí se lžící cukru a mouky.Zředte 4 lžícemi vlažného mléka,dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny vykynout.V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky,přidejte vzešlý kvásek,rum,sůl,citr.kúru,mouku a smlékem zpracujte na vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě a si třičtvrtě hodiny kynout. Já nechala tak hodinu a půl. Na pomoučené ploše rozválíme asi na cm silnou placku a naznačujeme sklenkou kolečka.Na polovinu koleček dáme trochu marmelády a zbylá kolečka dokrojíme.Položte na zavařeninu a důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou (okraje budou hladké). Pak trochu poprašte moukou a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Rozpalte tuk a opatrně vkládejte koblihy a smažte dozlatova.

Podobné recepty:

Račišdorfské opantance, Jogurtové koblihy, Koblihy, Masopustní koblihy, Borovanské koblihy