Jarní zeleninové rizoto

Potřebujeme:

150 g zeleného chřestu, 2 malé artyčoky, šťáva z jednoho citrónu, 1 mladá mrkev, 2 šalotky, 100 g zelených fazolek, 50 g zeleného hrášku, 5 lžic olivového oleje, 20 g másla, 200 g oválné rýže, asi 700 ml vroucího zeleninového vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce sekané bylinkové směsi (např. bazalka, petrželka, estragon, roketa), 20 g strouhaného parmezán

Jak na to:

Dolní část chřestu oloupeme a výhonky nakrájíme na kousky. Hlavičky odložíme stranou. Z artyčoků odstřihneme tvrdé ąpičky listů, rozčtvrtíme je a vložíme do vody s citrónovou šťávou. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou šalotku nadrobno nasekáme. Z fazolek odkrojíme oba konce a nakrájíme je na 2 cm dlouhé kousky. V hrnci rozehřejeme olej s máslem a dáme zesklovatět šalotku. Postupně přidáváme a opékáme připravenou zeleninu s výjimkou chřestových hlaviček a hrášku. Navrch přisypeme rýži, osolíme a opepříme. Mícháme a přilijeme asi čtvrtinu vroucího vývaru. Prudce vaříme asi 20 minut. Přitom stále přiléváme vývar a promícháváme. Po 10 minutách přidáme chřestové hlavičky a hráššek. Rizoto je hotové, když rýže tekutinu vsákne. Přimícháme bylinky a sýr a servírujeme.

Podobné recepty:

Zeleninové rizoto, Šafránové rizoto s modrým sýrem, s grilovanými krevetami na česneku a limetkou, Zeleninové rizoto se sojou, Rizoto s brokolicí, Rizoto s brokolicí