Medovník

Potřebujeme:

Těsto :hladká mouka 500 g, cukr 160 g, sádlo nebo tuk na pečení 70 g, mléko nebo sladká smetana 10 lžic, vejce 2, med 3 lžíce, jedlá soda 2 lžičky, tuk na plech, moučkový cukr na posypání
Krém: máslo 250 g, mléko 5 dl, moučkový cukr 150 g, čerstvé žloutky 2 ks, pudinkový prášek s vanilkovou příchutí 1 ½ sáčku, silná černá káva 2 lžíce

Jak na to:

Hladkou mouku prosejeme na vál. Za stálého míchání v hrnci svaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jednou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Prochladlou směs nalijeme do důlku v mouce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 až 6 dílů, každý rozválíme na tenkou kulatou nebo obdélníkovou placku, přeložíme na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě krátce upečeme dorůžova (asi 6 až 7 minut).Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání vlijeme do zbylého vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, přikryjeme ho pokličkou a necháme vychladnout . Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po troškách přidáme vychladlý pudink a po kapkách černou kávu a umícháme hladký krém, kterým potřeme upečené vychladlé placky.Potřené placky položíme na sebe, zatížíme a necháme proležet. Hotový medovník nakrájíme na řezy a posypeme moučkovým cukrem.Spodní placku můžeme nejdřív potřít marmeládou a pak teprve krémem, moučník bude pikantnější. Hotový medovník chutná nejlépe, pokud jej necháte uležet 1 až 2 dny v chladu.Zatížíme těžkou knížkou třeba.

Podobné recepty:

Medovník, Tatranský medovník, Medovník, Medovník, Medovník