Francouzský jablkový koláč

17.9.2008
Potřebujeme:

TĚSTO: 200 g hladké mouky,1 vanilkový cukr, špetku soli, 1 vejce, 100 g změklého másla
VRSTVA OVOCE: cca 2 větší jablka
POLEVA: 2 žloutky, 250 g smetany na šlehání, 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 rovné lžíce Solamylu

Jak na to:

Mouku dáme do mísy,přidáme van.cukr,špetku soli,1 celé vejce a změklé máslo a vypracujeme těsto.Těsto vyválíme do kulaté formy,já používám skleněnou,a ani nevymazávám-a zatím se koláč nikdy nepřipekl nebo nepřichytil.Pokud budete používat jinou formu,tak bych raději klasicky vymazala a vysypala,nebo dala pečicí papír.Na těsto ozdobně rozložíme na slabé měsíčky nakrájená oloupaná jablíčka.Koláč se může péct samozřejmě i s jiným ovocem,jak kdo má rád,zkusila jsem s i s merunkami, nektarinkami,hruškami,ale s jablky nám chutná nejvíce.Pak připravíme polevu-smícháme 2 žloutky,šlehačku,oba cukry a Solamyl,a trochu rozšleháme,aby Solamyl nedělal cucky.Zalejeme koláč a pečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 50 minut.

Podobné recepty:

Jablkový koláč, Jablkový koláč, Francouzský jablkový koláč de luxe, Jablkový koláč, Jablkový koláč