Dort Jadran

26.9.2008
Potřebujeme:

Korpus:4 vejce, 150g krupicového cukru, 150g polohrubé mouky, 1/2 prdopeče, 2 polévkové lžíce kakaa, tuk a hrubá mouka na vymazání
Náplň:250ml mléka, 80g krupicového cukru, 100g lískových ořechů, 125g změklého másla, marmeláda na potření-pikantní, 500g smetany na šlehání, 2 ztužovače do šlehačky
Dozdobení: šlehačka, lískové oříšky, strouhaná čokoláda, marcipánové ozdoby- podle fantazie

Jak na to:

1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny.Lehce vmícháme prosátou mouku s prdopečem a kakaem. Těsto naplníme do vymazané dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě při 160°C asi 45min.

2. Po upečení necháme korpus vychladnout. Potom ho vodorovně prokrojíme asi ve 2/3 výšky na 2 díly. Připravíme si oříškový krém. Mléko svaříme s cukrem a pak přidáme na jemně nastrouhané oříšky. Povaříme asi 5 min a odstavíme do vychladnutí.

3. Horní- menší díl korpusu rozdrobíme, smícháme se studeným krémem a přidáme vyšlehané máslo. Korpus nejprve natřeme marmeládou, pak oříškovým krémem a dort dáme ytuhnout do lednice. Smetanu vyšleháme se ztužovači a rozetřeme navrch oříškového krému. Ozdobíme dle fantazie šlehačkou, oříšky kakaem atd.

Podobné recepty:

Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort, Smetanový dort