Makový cop

Potřebujeme:

500 g hladké mouky (a mouka na tvarování), 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g), 1 lžička cukru, 200 ml vlažné vody, 1 vejce, 50 ml slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, mléko nebo vejce na potření 2 lžíce máku

Jak na to:

1. Z trochu mouky, droždí, cukru a vlažné vody si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

2. Zbylou vodu rozšleháme s vajíčkem, olejem a solí. Přidáme ke kvásku a vše zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Přikryté necháme asi 20 minut kynout.

3. Těsto ještě jednou propracujem, rozdělíme na čtyři stejné díly. Každyý díl vytvarujeme na asi 30 cm dlouhý pruh, pruhy spleteme do tlustého copu a položíme na tukem vymazaný plech. Cop potřeme mlékem nebo rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Přikryté necháme ještě 30 minut kynout.

4. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a pečeme v troubě na střední poloze asi 40 minut.

Podobné recepty:

Ořechový cop, Ořechový cop, Vánočka, Plněný velikonoční cop, Plněný cop