Lasagne s rajskou omáčkou

Potřebujeme:

300 g lasagní (nudlové obdélníkové placky – lze použít i nepředvařené), 2 lžíce oleje, 500 g mletého masa nebo 250 g měkkého salámu, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 velký rajčatový protlak, cukr, sůl, pepř, sladkú mletú papriku, 1 lžičku sušeného oregána, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml bílého vína, bílý pepř, 100 g tvrdého sýra, 150 ml bílého jogurtu, 50 ml zakysané smetany

Jak na to:

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme mleté maso nebo nakrájený salám a opékáme. Pak přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, oregánem a podle chuti cukrem.
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, důkladně promícháme a po částech vmícháme mléko a víno, prošleháme a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí a bílým pepřem. Sýr nastrouháme najemno a rozmícháme s jogurtem a zakysanou smetanou. Dostatečně velkou zapékací formu (nejlépe z varného skla) vylijeme 1 naběračkou bílé omáčky, pokryjeme částí rajčatové omáčky.
Na maso položíme plátky lasagní tak, aby bylo maso pokryté až k okrajům. Potom polijeme opět bílou omáčkou a rajčatovou omáčkou a znovu pokryjeme plátky lasagní. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří těstoviny, na které rozetřeme směs ze strouhaného sýra a jogurtu. Formu vložíme do trouby a bez poklice zapékáme při teplotě asi 170°C podle potřeby, dokud se tekutina nevsákne do těstovin a povrch nezezlátne.
Množství mletého masa můžeme snížit a z části nahradit hráškem. K tomuto pokrmu se hodí rajčatový nebo míchaný salát z čerstvé zeleniny.

Podobné recepty:

Vegetariánské lasagne, Rychlé špenátové lasagne, Kuřecí prsa zapékané s lasagnemy, Ovocné lasagne s jogurtem, Cuketové lasagne