Staročeská rajská omáčka

Potřebujeme:

Vývar: 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve , bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl
Na rajskou: 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla, špetka mleté skořice, cukr, sůl a pepř, mléko nebo smetana

Jak na to:

Do vroucí vody s cibulí a očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu a kořením přihodíme maso. Vaříme dokud není maso měkké, cca 1,5 hodiny. Maso zatím necháme ve vývaru, poté nakrájíme na plátky a podáváme s rajskou.
Na másle osmáhneme cibuli společně s nastrouhanými mrkvemi, bobkovými listy, novým kořením a pepřem. Smažíme cca 2 minuty, potom posypeme 2 lžícemi hladké mouky a ještě minutu smažíme. Zalejeme trochu vývarem z masa (asi 2 naběračky) a přivedeme k varu. Přidáme celou konzervu rajčat a rajčatové pyré, skořici, asi 2 lžičky cukru a vaříme 15 minut, až se rajčata rozpadnou. Dle potřeby přiléváme vývar.
Nakonec vybereme koření, přidáme trochu mléka nebo smetany na zjemnění chuti a ponorným mixérem rozmixujeme (má od mrkve krásnou barvu a díky použití rajčat místo protlaku má i úplně jinou chuť). Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.

Podobné recepty:

Plněné papriky, Italská základní rajská omáčka, Rajská omáčka, Rajská omáčka s paprikami aneb neplněné papriky, Rajská pro batolata