Bramborová polévka s hrachem

Potřebujeme:

Rozpočet pro 5 osob: 25 dekagramů brambor, sůl, 25 dekagramů zeleného hrachu, špetku čištěné sody, 4 dekagramy másla, 4 dekagramy mouky, 2 dekagramy cibule, 8 dekagramů zeleniny, 1 ? l vody, špetku majoránky, 10 dekagramů čerstvých hřibů, 1 dekagram másla nebo ? dekagramů suchých hříbků a 3 lžíce mléka, 2 dekagramy krup (perliček), ? dekagramů másla, 3 zrnka tlučeného pepře, ? stroužku česneku, místo krup 5 dekagramů moravské klobásy nebo české uzenky.

Jak na to:

V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané, nakrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou tak, aby byl potopen, přidáme špetku čištěné sody. Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme. Načež jej dáme do velkého hrnce s vodou (studenou), který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně do měkka. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme, přidáme čerstvé houby nakrájené a podušené na másle nebo suché houby v mléce uvařené. Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě jednou důkladně povaříme. Před podáváním ji okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařit v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.

Podobné recepty:

Šoulet, Hrachová polévka s uzeným kolenem, Krémová bramborová polévka, Bramborová polévka se švestkami, Hrách se smaženou cibulkou a topinkami