Italské masové kuličky s paprikovou omáčkou

14.11.2010
Potřebujeme:

400 g mletého hovězího masa, 120 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva, 80 g strouhaného parmezánu, 1 ušlehané vejce, špetka mleté papriky, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžička sušených bylinek dle možností, 2 nakrájené tenké plátky šunky prosciutto (celkem cca 50 g), olivový olej na smažení, mletý černý pepř a sůl. Papriková omáčka: 30 ml olivového oleje, 1 malá cibule nakrájená na tenká kolečka, 2 červené a 2 žluté papriky nakrájené na nudličky, 300 g najemno pokrájených rajčat, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky.

Jak na to:

Mleté maso nasypeme do misky. Přisypeme polovinu připraveného množství strouhanky a zbývající suroviny, osolíme, opepříme a čistýma rukama důkladně promísíme. Směs rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vypracujeme masové kuličky. Jemně je zmáčkneme na výšku cca 1 cm. Na talíř nasypeme zbytek strouhanky a masové kuličky v nich obalíme. Pak je přesuneme na talíř, zakryjeme fólií a necháme 30 minut vychladit v ledničce. Mezitím připravíme paprikovou omáčku - do v hrnci rozpálíme olej a 3 minuty na něm posmažíme cibulku, pak přisypeme nakrájené papriky a za stálého míchání vaříme daląí cca 3 minuty. Přimícháme rajčata a petřželku, osolíme a opepříme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném ohni pak vaříme ještě asi 25 minut. Dle chuti osolíme a opepříme. Paprikovou omáčku udržujeme v teple. Do pánve nalijeme asi 2 cm vysokou vrstvu olivového oleje, rozpálíme a masové kuličky v něm 10-12 minut smažíme, během toho je několikrát obrátíme. Poté je vyjmeme a necháme odkapat od přebytečného oleje, příp. použijeme kuchyňské ubrousky. Italské masové kuličky podáváme horké, s paprikovou omáčkou a ozdobené čerstvou bazalkou.
Podáváme s bramborovou kaší.

Podobné recepty:

Čertové kuličky, Masové kuličky s kysaným zelím, Zelí s masovými kuličkami, Masové kuličky v rajčatové omáčce, Švédské masové kuličky s omáčkou