Panský dort

9.11.2008
Potřebujeme:

Třené těsto: 3 vejce, 175 g měkkého másla, 150g cukru, špetka soli, 150g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce mléka Bezé: 120 g cukru, 50g mletých mandlí, 50g mandlových lupínků Náplň: 300g čerstvého hroznového vína (nejlépe takové to malinké bez pecek), 400g smetany na šlehání, 2 balíčky ztužovače šlehačky (Smetafix), 2 balíčky vanilkového cukru, moučkový cukr (podle chuti, není nutný)

Jak na to:

Z vajec oddělíme bílky a dáme je stranou pro přípravu bezé. Utřeme máslo s cukrem a solí, přimícháme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy.Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto a posypeme mandlovými lupínky.Pečeme asi 40min při 180°C (horkovzdušná trouba 160°C) v předem vyhřáté troubě, potom snížíme teplotu na 120°C (horkovzdušná trouba 100°C) a pečeme dalších 30min. Těsto se tím snížením teploty mírně propadne. Korpus necháme trochu zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a po úplném zchladnutí ho rozřízneme (v podstatě od sebe oddělíme třené těsto a bezé). Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny (nebo jiné bobulovité ovoce - borůvky, rybíz...)Spodní korpus (z třeného těsta) položíme na dortovou mísu, rozetřeme na něj šlehačku s ovocem a přiložíme druhý korpus (bezé - pozor, bezé je velmi křehké a má tendenci se lámat). Dort necháme aspoň hodinu chladit, pak ho poprášíme cukrem (nemusíme) a pak už si na něm můžeme pochutnat:-).

Podobné recepty:

Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort, Smetanový dort