Babiččina vánočka

Potřebujeme:

kg. polohrubé mouky, 200 gr. másla, 250 gr. pískového cukru, 84 gr. kvasnic (tj. 2 kostky), 5 žloutků, 1 vejce, 140 gr. sekaných mandlí, 140 gr. rozinek, špetka soli, citronová kůra z jednoho citronu, mléko dle potřeby

Jak na to:

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo vykynuté droždí ( v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice) , cukr, pět žloutků ,citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujem těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynou. Pozor kyne docela pomalu! Pak upletem vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila. dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku. Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.

Podobné recepty:

Babiččina vánočka, Tvarohová vánočka, Babiččina chuťovka, Vánočka, Cyklistická žemlovka