Květákový krém Dubarry

Potřebujeme:

asi 500 g květáku, 1 středně velká rozvařivá brambora, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml čistého vývaru, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, trocha čerstvého mletého muškátového oříšku, trocha citrónové šťávy, 125 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, několik snítek kerblíku nebo sekaná petrželka

Jak na to:

Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko a masový vývar. Vložíme květák a bramboru. Zvolna doměkka vaříme 20 minut. Květák v tekutině rozmixujeme, případně ještě procedíme přes síto, aby byl krém co nejjemnější. Osolíme, opepříme, okořeníme a ochutíme citrónovou šťávou. Dobře rozšleháme smetanu a žloutek. Směsí krém zahustíme, ale nevaříme, pouze prohřejeme.
Krém podáváme ozdobený kerblíkovými lístky nebo sekanou petrželkou.

Podobné recepty:

Květákový mozeček se slaninou, Hovězí řízek Dubarry, Květákový mozeček pro batolata, Květákový salát, Krémeš z bebe sušenek