Mexické fazole

16.7.2010
Potřebujeme:

1 sáček malých bílých fazolí, 300 g mletého hovězího masa (500 g velká porce), 2 cibule středně velké (2 velké cibule – velká porce), 2 lžičky olej, bazalka, majoránka, oregáno, 1 plechovka rajčatového protlaku (velká porce 2 plechovky), 1 plechovka sekaných rajčat (velká porce 2 plechovky), 1 litr kuřecího vývaru, 3 velký stroužky česneku, pepř, sůl, tabasco nebo chilli

Jak na to:

Fazole namočíme (nikdy nesolíme jinak budou tvrdé) min. na 2-4 hodiny, můžou být i přes noc a uvaříme al dente. Nemusí být uplně uvařené, budou se potom ještě vařit s ostatním.
Uvaříme kuřací vývar, stačí 2 kuřecí skelety nebo kuřecí krky jeden sáček a polévková zelenina a necháme tak 3 hod vařit s dostatečným množstvím vody.
Do hrnce dáme olej, tak aby zaplnil dno a nakrájíme cibuli na kostičky, nemusí být extra malé. Jakmile bude cibulka mírně zpražená, přidáme hovězí mleté maso a opékáme tak dlouho, dokud se barva masa nezmění a není všude stejná, postupně začne pouštět šťávu. Jakmile se tak stane, tak přidáme protlak a sekané rajčata, mírně popepříme (podle chuti), přidáme drcený česnek, bazalku, majoranku a oregano. Takto asi tak 5 minut mícháme a potom zalijeme vývarem.
Tuto konzistenci necháme minimálně půl hodiny vařit na středním ohni pod pokličkou a na plotýnce. Občas vařečkou promýcháme, hlavně se musí dávat pozor, aby se to nespálilo. Hovězí maso má tendenci se chytat na dno, proto tu plotýnku.
Po asi půl hodině vaření se přidají fazole a dodá sůl podle potřeby a podle chuti i tabasco nebo chilli. Ideální s čerstvým chlebíkem.

Podobné recepty:

Těstoviny s tuňákem, Mexické fazole, Mexické soté, Mexické fazole, Mexické soté z Goodyová foody nudlí