Vdolky - jednoduché a nesmažené

Potřebujeme:

1/2kg polohrubé mouky ( já dávám - 250 g celozrnné hladké mouky, 125g bílé hladké mouky, 125g polohrubé mouky ) , špetka soli, 50 g cukru (dávám třtinový), vanilkový cukr, 1kostka droždí, 2 žloutky, 1 dcl oleje, 1/4 l mléka. Rozpuštěné máslo na pomazání. Marmeláda, zakysaná smetana, či strouhaný tvaroh

Jak na to:

Všechny sypké suroviny smícháme, rozdrobíme droždí, promícháme. Mezitím si mírně ohřejme mléko, nesmí být horké, jen mírně teplé, aby nám těsto hezky kynulo(zhruba teplé asi tak, abyste ho mohli klidně pít). Do sypké směsi přidáme žloutky, olej, mléko a zpracujeme v hladké těsto, které se nechytá na vařečku. Případně použijeme kuchyňský robot. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Cca po půl hodině je těsto vykynuté (záleží na teplotě, kde máme těsto), děláme malé placky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na cca 180 stupňů. Placky pomažeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby. Když už placky hezky vyběhnou a jsou lehce hnědě chycené, můžeme vyndavat. Hned je potíráme z obou stran máslem( nemusíme), natíráme marmeládou, dáme zakysanou smetanu či strouhaný tvaroh a je hotovo.

Podobné recepty:

Falešné vdolky, Vdolky z jogurtu, Rychlé vdolky, Vdolky, Vdolky