Sukijaki

Potřebujeme:

750 svíčkové nebo roštěnce, 500 g cibule, zelenina (pórek, květák, růžičková kapusta, zelí, kapusta), tenké nudle nebo špagety, 1 kousek sójové pasty tofu (lze vynechat), 4 vejce
Omáčka: třetina šálku bílého vína, třetina šálku sójové omáčky, 5 lžiček cukru, glutasol. Přenosný vařič, který položíme na stůl

Jak na to:

Maso nakrájíme na velmi tenké plátky. Nejlépe je použít úplně zmrazené maso, které nakrájíme na krájecím strojku na chleba na opravdu velmi tenké, takřka průsvitné plátky. Nakrájíme na kousky zeleninu a cibuli, uvaříme špagety a dobře propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostky tofu. Připravíme omáčku a přelijeme ji do džbánku. Na velký talíř, mísu nebo proutěný košík naaranžujeme maso a zeleninu, na kraj položíme uvařené špagety. Na stůl položíme vařič a na něj pánev s vymazaným dnem i stěnami lojem. Do pánve nalijeme připravenou omáčku, a když začne vřít, přidáme nejdříve plátky masa, podušené vyjmeme, potom podusíme zeleninu, vyjmeme ji a nakonec ohřejeme špagety. Hůlkami stále maso a zeleninu obracíme a pečlivě dbáme na to, aby obsah pánve vypadal stále esteticky. Když se omáčka vypaří, přiléváme z džbánku další. Před každého stolujícího postavím Malou misku se syrovým rozšlehaným vajíčkem. Stolující si dají na svůj talíř osmažené kousky masa a zeleniny a těsně před vložením pokrmu do úst si každé sousto namočí do syrového vajíčka, čímž se zchladí a jeho chuť se zjemní.