Brambory

Potřebujeme:

Mandlová hmota: 25 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg 100% tuku, 25 dkg dětské krupičky, 4 lžíce vody, 1/2 lahvičky mandlové tresti.

Jak na to:

Při zadělávání hmoty je lepší tuk rozpustit. Hmotu necháme do druhého dne odpočinout. Pak ji necháme buď v pokojové teplotě nebo malinko nahřejeme. Hmota je po ztuhnutí moc tvrdá, nedá se s ní pracovat. Piškoty slepíme do páru nutelou - připravím si jich misku dopředu. Já dělám více dávek, ale odhaduji jeden veliký pytlík na jednu dávku)Pak rychle (aby se nám nerozmočily) namočíme v rumu (amaretu) a obalíme v hmotě (podobně jako když děláte ovocné knedlíky). Je to trošku piplačka, ale po pár kouscích určitě získáte grif. Nakonec brambory obalíme v kakau. Původně mělo být hořké, ale to se neujalo, tak dávám 1/2 na 1/2 se sladkým. Brambůrky vložte do košíčku, pokud tak neuděláte (jednou jsem to zkusila), tak se brambůrky k sobě slepí a po odlepení vám zůstanou bílé ďolíčky. Já tomu říkala naklíčené brambory.Je lepší pracovat ve dvou, pokud budete neustále namáčet piškoty v alkoholu následně používat mastnou hmotu a pak kakao, tak se vám to bude moc lepit na prsty. Když budete pracovat sama, tak si obalené brambůrky dávejte na tácek a až budete mít všechny, tak je doobalujte v kakau.

Podobné recepty:

Americké brambory, Brambory na chorvatský způsob - příloha k masovým jídlům, Česnekové brambory, Zapékané brambory s Morca dellou, Brambory se zelím