Krémová polévka se žampióny

Potřebujeme:

50 g celeru, 70 g mrkve, 50 g petržele, 30 g pórku, 100 g brokolice, 2 lžíce másla, zeleninový vývar z bujónové kostky, 100 g květáku, 200 g žampiónů, 4 lžíce smetany ke šlehání, muškátový oříšek, petrželka

Jak na to:

Celer, mrkev, petržel, pórek a cibuli důkladně očistíme, nakrájíme na kolečka nebo na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Všechnu zeleninu krátce podusíme na rozpuštěném másle, zalijeme 1,5 litrem horké vody, přidáme bujónovou kostku a uvaříme doměkka. Pak vše rozmixujeme propasírujeme přes síto. Poté polévku přivedeme k varu, přidáme na růžičky rozebraný květák, na plátky nakrájené žampióny a znovu 10 minut vaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, osolíme a posypeme sekanou petrželkou.

Podobné recepty:

Krémová polévka, Krémová polévka z aljašského lososa s chlebovými krutony, Krémová bramborová polévka, Dětská krémová zeleninová polévka, Krémová cibulačka v Bosňáků