Gratinovaná čekanka

Potřebujeme:

2 hlávky čekanky, 2 čekankové puky, 30 g nahrubo nakrájených sušených rajčat v oleji, 20 g hladké mouky, 30 g másla, 300 ml mléka, špetka strouhaného muškátového oříšku, 50 g strouhaného ementálu, sůl a čerstvě mletý pepř

Jak na to:

Čekanku i čekankové puky očistíme a zbavíme povadlých a poškozených listů. Podélně je rozkrojíme na čtvrtiny a vložíme do mísy. Posypeme nakrájenými rajčaty a bohatě potřeme olejem ze skleničky. Osolíme, opepříme a zakryjeme alobalem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Poté sundáme alobalem, pečeme ještě 15 minut, dokud není čekanka měkká. Mezitím si připravíme omáčku - v menším hrnci rozehřejeme na středně velkém ohni máslo. Přisypeme mouku a za minutu připravíme za stálého míchání jíšku. Hrnec odstavíme a za stálého míchání přilijeme mléko. Postavíme zpět na plotnu a za 2-3 minuty necháme zhoustnout. Osolíme, opepříme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Zeleninu přelijeme omáčkou a posypeme strouhaným ementálem. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 20 minut. Ihned podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Podobné recepty:

Grilovaná čekanka s jablečným pyré, Čekanka dušená v medu, Uklidňující čaj proti nervozitě, Salát Caesar, Gratinovaná cuketa s rajčaty