Vánoční roláda z candáta

29.11.2010
Potřebujeme:

1,6 kg candáta, 300 g lososa, 300 g čerstvého špenátu, 200 g krájené slaniny, sůl a bílý pepř, dle chuti, 500 ml smetany čerstvý tymiá

Jak na to:

Očištěného candáta upravíme tak, abychom měli co největší plát masa. Maso na hřbetu, kde je větší vrstva, můžeme prokrojit a získat tím větší plochu na balení. Na dostatečně velký kus alobalu klademe nakrájenou slaninu vedle sebe, aby se kousky překrývaly. Na slaninu položíme připraveného candáta. Lístky čerstvého špenátu spaříme horkou vodou a necháme zchladnout. Candáta lehce okořeníme bílým pepřem a osolíme. špenát vrstvíme vedle sebe po celé ploše ryby. Filet lososa nakrájíme na širší pruhy, okořeníme a osolíme. Položíme pruhy na špenát podélně za sebou tak, aby vytvořily mozaiku po celé délce rolády. Připravenou roládu začneme pomocí alobalu opatrně balit. Snažíme se, aby losos byl uprostřed a candát okolo plátku lososa. Slanina by vše měla držet pohromadě. Hotovou roládu pevně zabalíme do alobalu, který stáhneme po stranách jako bonbón. Položíme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme asi 50 minut při 180 stupních. Hotovou roládu vyjmeme, rozbalíme, výpek nalijeme do pekáčku a přidáme do něj nasekané bylinky. Krátce provaříme, zjemníme smetanou a dochutíme. Opět krátce zprudka povaříme do zhoustnutí. Hotovou roládu nakrájíme na plátky a podáváme se smetanovou omáčkou.
Brambory, hranolky, případně dušená zelenina.

Podobné recepty:

Candát na másle, Candát na kmíně, Maďarský candát, Filety z candáta na italský způsob, Candát na smetaně