Medovník

Potřebujeme:

3 vejce, 150 g krupicového cukru( lepší je přírodní),1 heru,3 lžíce tmavého medu,1,5 lžičku jedlé sody,450 g hladké mouky 00, 3 lžíce mléka, špetka perníkového koření
Na krémy: 1)1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka 2)300 g másla, 2 vanilkové cukry
Na posypku: hrst vlašských ořechů Doba přípravy: 35min, Pečení: 7-10 minut každý plát
Odležení: aspoň 2 hodiny

Jak na to:

1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Do vlažného tuku rozklepněte vejce a postupně přidejte mléko, med, cukr.Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Před vychladnutím vmícháme jedlou sodu a po úplném vychladnutí mouku smíchanou s perníkovým kořením a dále šleháme Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů a nechejte trochu ztuhnout v ledničce.

3. Těsto z ledničky vytahujte postupně, protože rychle měkne a pak se s ním špatně pracuje, vyválejte placku nemusí být pravidelná, ale tak velká, abyste podle talíře nebo třeba pokličky po upečení z ní mohli vykrojit kruh (buď na pomoučněném vále jemně pomoučněným válečkem nebo mezi 2 foliemi). . Placku propíchejte vidličkou a pečte dozlatova (sedm aždeset minut- 7 by mělo stačit)na pečícím papíru a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou. Po upečení ihned oddělujeme od plechu (pozor placky jsou měkké, ztvrdnou až při chladnutí, dávám z plechu i s papírem)

4. Upečené placky okrájejte. Na každou položte talíř a nožem ořízněte přesahující okraj. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5. Vyrobte krém a posypku.
Krém: Slazené kondenzované mléko 2 hod. vaříme v uzavřené plechovce ve vodě.Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel vyšlehejte s třetinou másla pomocí ruční nebo elektrické metly do hladká; trvá to zhruba deset minut.
Zbytek másla prošlehejte s dvěma sáčky vanilinového cukru. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty pak potírejte střídavě oběma krémy.
Nakonec připravte posypku z nastrouhaných kousků těsta, (můžeme smíchat se strouhaným perníkem) a nasekanými vlašskými ořechy.

6. Sestavte dort. Plát potřete silným černým čajem nebo rozvarem : Rozvar: Svaříme vodu+cukr+rum cca na 1/2 množství. Nebo také javorovým sirupem s čajem a koňakem nebo rumem .Pomocí kulatého nože rozetřete karamelový krém na první plát v nízké vrstvě – asi 2-3 lžíce na 1 placku. Přiklopte další plackou, kterou namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Necháme odležet min. 2 hodiny, lépe přes noc.

Podobné recepty:

Medovník, Medovník, Tatranský medovník, Medovník, Medovník