Dědovy utopence

Potřebujeme:

8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 lístky bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 malých chilli papriček (nemusí být), mletý pepř.

Jak na to:

Špekáčky oloupeme a na každé straně podélně nakrojíme. Hořčici smícháme s mletým pepřem, touto směsí pomažeme prokrojenou část špekáčků. Cibuli nakrájíme na půl kolečka. Do průřezů vložíme plátek cibule a chilli papričku. Špekáčky spíchneme párátkem a na těsno je vložíme do dobře vymyté a vařící vodou vypláchnuté sklenice (párátka ani nepoužívám. Když je dáte na těsno vedle sebe, drží to dobře). Pivo se solí, cukrem a kořením přivedeme k varu (pozor pivo s cukrem hodně pení) a krátce povaříme. Stáhneme, necháme zchladnout a přidáme ocet. Ještě vlažný nálev nalijeme do sklenice se špekáčky, uzavřeme, necháme v pokojové teplotě vychladnout, pak přendáme do lednice.Asi tak min po týdnu jsou špekáčky hotové, čím déle tím lépe.

Podobné recepty:

Utopenec pro celou rodinu, Rychlé utopence, Utopenci, Dobře kořeněné utopence, Prvodubnová štrúdla