Punčový dort

5.12.2010
Potřebujeme:

Korpus:3 vejce, 1 lžíce rumu, 150g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 100ml oleje, 100ml vlažné vody, 1 lžíce citronové šťávy, 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
Punčová náplň:150g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu, 150g piškotů, 50g čokolády, 150g vlašských ořechů, 100ml rumu, jahodová nebo meruňková marmeláda (já dávám jahodovou)
Rumová poleva:250g moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody, 2 lžíce rumu 1 lžíce rozehřátého másla

Jak na to:

V míse společně rozšleháme žloutky, krupicový a vanilkový cukr a olej, přidáme vodu, citronovou šťávu a zamícháme. Do směsi vmícháme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehčíme tuhým sněhem z bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme v předem vyhřáté troubě.Mezitím si připravíme punčovou náplň. Z cukru a citronové šťávy uvaříme hustý sirup, přelijeme jím rozlámané piškoty, přidáme nastrouhanou čokoládu, nastrouhané ořechy a rum. Pokud se nám zdá náplň příliš tuhá, můžeme ji zředit ovocnou šťávou nebo rumem. Ale pozor, aby nebyla tekutá!Vychladlý korpus podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme marmeládou, pak punčovou náplní a přikryjeme druhým dílem. Lehce přitlačíme, aby se náplň dostala úplně všude.Všechny přísady na polevu spolu dohladka vymícháme a vzniklou polevou přelijeme povrch dortu (horní díl).

Podobné recepty:

Punčový dort pro tatínka, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Punčový likér