Italská cuketová polévka

Potřebujeme:

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 1 střední nahrubo nakrájená cibule, 900 g očištěných a na kolečka nakrájených cuket, 1 lžička oregana, 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 120 g parmazánu, 300 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř

Jak na to:

Ve velkém hrnci rozpálíme olej a máslo. Vsypeme cibuli a 5 minut na mírném ohni smažíme doměkka. Často ji mícháme, aby nezhnědla. Přisypeme cuketa a oregano a dle chuti osolíme a opepříme. Na středním plameni pak za pravidelného míchání vaříme asi 10 minut. Přilijeme vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a směs vaříme pod pokličkou. Nakonec cuketovou polévku rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto. Přilijeme půlku smetany a ohřejeme, ale nevaříme. Pokud je cuketová polévka přílią hustá, můžeme ji zředit vývarem. Podle chuti přisolíme a opepříme.
Cuketovou polévku rozdělíme do předehřátých talířů, přimícháme zbytek smetany, ozdobíme oreganem a můžeme podávat.

Podobné recepty:

Stehýnka na rozmarýnu a italská rýže, Cuketová polévka, Cuketová polévka, Cuketová polévka, Cuketová polévka s červenými fazolemi