Vánočka

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 250 g másla (hery), 250 g cukru, 60 g droždí, 1 lžička soli, 4 žloutky, 3/8-1/2 litru mléka, rozinky, mandle

Jak na to:

Necháme vykynout kvásek. Do mouky přidáme sůl, vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky, mléko, rozinky a zpracujeme těsto. Necháme kynout asi hodinu. Po vykynutí rozdělíme těsto na 9 kusů a vyválíme dlouhé copánky a postupně je splétáme. Napřed 4 ty jsou vespod, pak 3 ty jsou uprostřed a nakonec 2 copánky spleteme a ty jsou na vrchu. Konce copánků upevníme do spodu pod vánočku. Vánočku potřeme vejcem a ozdobíme oloupanými mandlemi pečeme asi 45 min. Po vyndání z trouby potřeme máslem a pocukrujeme.

Podobné recepty:

Tvarohová vánočka, Vánočka, Cyklistická žemlovka, Babiččina vánočka, Vánočka plněná ořechy