Domácí chléb

Potřebujeme:

cukr - ždibec do kvásku,sůl 2 lžičky, ocet smíchat s troškou vody,asi 1KL a 2PL vody, kmín 2 lžičky, tymián 2 lžičky, droždí 1 kostka,hladká mouka 500 g, vlažná voda 2 hrnky,vlažné mléko 3 lžíce

Jak na to:

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a odstavíme. Mezitím vezmeme mouku, kterou smícháme se solí, tymiánem a kmínem. Do vzniklé směsi nalijeme náš kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme asi jednu hodinu kynout.Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dvě šišky. Vezmeme plech a posypeme ho silnou vrstvou mouky. Pak na plech položíme dva bochníky, které jsme vytvarovali. Necháme ještě 20 minut kynout. Mezitím zapneme troubu.Těsně před vložením chleba do trouby jej potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme dalších 30 až 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.Nejlepší chléb je samozřejmě čerstvý a teplý. Po vyjmutí ho nechte vychladnout a můžete ihned konzumovat s máslem a mlíkem.

Podobné recepty:

Domácí knedlík, Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Domácí chléb, Klobásová pochoutka, Slunečnicový chléb