Vánočka

Potřebujeme:

3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnku mléka, 6 lžic cukru krupice, 1 kostky tuku, 3 lžíce opraných a osušených rozinek, 3 lžíce nasekaných mandlí, 1 polévková lžíce droždí, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra, muškátový oříšek, špetka soli, vejce na potření

Jak na to:

Vánočku tvarujeme vyšší a užší, protože nám při pečení mírně poklesne upletenou vánočku propíchneme špejlemi, aby se při pečení nesesula k jedné straně a zároveň takto můžeme pomocí špejlí kontrolovat stav dopečení vánočky těsto na vánočku musí být dostatečně vykynuté jinak vánočka popraská před vložením vánočky do trouby potřeme její povrch směsí rozšlehaného vajíčka, trochy vody a lžíce citrónové šťávy, tak nám povrch rychle neztmavne

z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru uděláme kvásek a necháme vykynout
v míse smícháme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru, muškátový oříšek, žloutek s připraveným kváskem a lehce prohněteme
přidáme rozehřátý a vychladlý tuk, uhněteme těsto v hladký bochánek, který zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout
vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku, kterou necháme na plechu ještě do kynout
poté potřeme vánočku vejcem a posypeme nakrájenými mandlemi
v troubě pečeme pozvolna si 3 hodiny

Podobné recepty:

Tvarohová vánočka, Vánočka, Cyklistická žemlovka, Babiččina vánočka, Vánočka plněná ořechy