Kynutá mřížka

Potřebujeme:

Kynuté těsto: 1 kostka droždí, 1/2 kg polohrubé mouky, 2 vajíčka, 2 dcl vlažného mléka, 3 PL krystal cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, lžíce sádla, 40 g Hery, 1 PL oleje, trochu citrónové kůry
Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 vejce, 1 van. cukr, 3 PL moučkového cukru, rozinky
Švestková náplň: 1 kelímek povidel 300g, trochu rumu, 1 ČL skořice
Maková náplň: 70 g máku, 1,5 dcl mléka, 40 g cukru, 10 g tuku
Drobenka: 80 g hrubé mouky, 30 g strouhanky, 80 g krystal cukru, 80 g másla

Jak na to:

Kynuté těsto: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, 1 PL mouky a necháme kvásek vzejít. Mezi tím si připravíme zbytek těsta: všechny přísady si připravíme do mísy, ve zbytku mléka rozpustíme sádlo a Heru. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho a vypracujeme těsto. Dělám to hnětačem, ale dostatečně dlouho, až se mi opravdu těsto odlepuje od stěn. Pak ho posypeme trochou mouky a necháme kynout.Než nám těsto vykyne, připravím si všechny náplně a drobenku.
Tvarohová náplň, ta je jednoduchá, prostě vše smícháme dohromady a na závěr přidáme rozinky.
Švestková náplň: taky smícháme všechny ingredience
Maková: Mák podlijeme mlékem a dusíme doměkka. Pak přidáme cukr a tuk.
Drobenka: vše smíchám rukama,abych poznala jestli je drobenka kvalitní, pracujeme rychle, ať se nám máslo příliš neroztopí.Na pomoučněném vále si těsto rozválíme a kousek těsta si dáme stranou na mřížku. Rozválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Z odloženého těsta si vyválíme válečky a tvoříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.Pak už plníme jednotlivé čtverečky náplněmi a posypeme drobenkou. Můžeme okraje potřít vejcem. Koláč pečeme na 180°C asi 40 minut.

Podobné recepty:

Kynutá pizza, Hovězí s křenovou náplní, Kynutá bábovka s kakaem, Hovězí s křenovou náplní, Kynutá švestková buchta