Rýžový koláč

21.12.2010
Potřebujeme:

200 g hl. mouky, 100 g másla nebo rostl. tuku, 50 g cukru, 1 vejce, 1/2 čaj. lž. pr. do peč.špetku soli
Náplň:1/2 l mléka, 50 g cukru, 2-3 vejce, 125 g rýže (tak psáno v pův. receptu, já dávám dva pytlíky, takže to je myslím 250), 2 čaj. lž. skořice, citr. kůra, 1 čaj. lž. škrobové moučky, špetka soli kompotované ovoce dle fantazie a chuti - nebo taky být nemusí nic, nebo třeba jenom spařené rozinky

Jak na to:

Přísady na korpus v míse zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a na cca 2 hodiny dáme do chladu.Mezitím uvaříme z mléka, rýže a 1/2 cukru (25 dkg nebo záleží na chuti) kaši, kterou dusíme na mírném ohni asi 40 minut (záleží na rýži). Ze žloutků, zbytku cukru, škrob. moučky, skořice a citr. kůry ušleháme krém, který vmícháme do vystydlé rýžové kaše. Nakonec přidáme ušlehaný pevný sníh z bílků a okapané ovoce (nebo hrozinky nebo nic).Kulatou formu (prům. cca 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. těsto vyválíme do kruhu o průměru cca 30 cm. Vložíme do formy, prospícháme na několika místech vidličkou a zbývající okraj přitiskneme ke stěně.Ochucenou rýžovou kaši rozprostřeme na těsto a rovnoměrně uhladíme.Pečeme asi 1/2 hodiny v předehřáté troubě (el. 200 °C/plyn na stup. 3).Hotový koláč pocukrovat a podávat se zbylým kompotem nebo jen tak...

Podobné recepty:

Pohanková kaše, Rolky z krevet se zeleninou, Masové závitky v rýžovém papíru, Bio jáhly s řasou wakame, Masové balíčky s rýžovým papírem