Mušle slávky po Francouzsky

30.4.2008
Potřebujeme:

1 kg slávek, 5 cibulek šalotek, láhev dobrého suchého bílého vína, sůl, svazek petrželové natě-část nasekat na drobno, černý pepř, 1-2plátky toustového chleba, 2 stroužky česneku, 80g másla, můžeme použít čtvereček taveného sýru Apetito

Jak na to:

Slávky vyndáme z krabice nebo sáčku, dobře propláchneme tekoucí vodou a a kartáčkem zvenku jednu po druhé ještě očistíme-většinou to není třeba, protože jsou super čisté již koupené. Do pohodlného hrnce vsypeme mušle, vložíme šalotky nakrájené na velké kusy, osolíme asi 2 lžičkami soli, zasypeme čerstvě umletým pepřem - cca 1-2lžičky, zalijeme bílým vínem a vaříme tak 20 minut. Mezi tím si zahřeje v malém kastrůlku trošku vody,z hrnce od mušlí tam slijeme tak 2 dcl vývaru (můžeme během vaření), dle chuti dosolíme a natrháme toustový chleba bez kůrky a vaříme, mícháme, on se rozvaří a nádherně šťávu zahustí. Pak přidáme máslo, tavený sýr, nasekanou petrželku, rozmačkaný česnek a zahřejeme, aby se omáčka spojila. Slávky slijeme, vybereme, které se neotevřely a ty vyhodíme, ostatní dáme na talíř, zalijeme omáčkou, podáváme s bagetou a dospělí s bílým vínem. Do šťávy se dá místo sýru přidat třeba rajčatová šťáva a určitě vymyslíte nebo najdete mnoho jiných variant.

Podobné recepty:

Grilované mušle na jehle, Mušle v koňakové omáčce, Klasické mušle, Špagety s mořskými plody, Mušle na česneku s chilli papričkami