Vánoční makovec

Potřebujeme:

3 makovce po 6 plátcích
400 g hladké nebo polohrubé mouky,100 g mletých mandlí,špetka soli,1 lžička mleté skořice,110 g cukru,50 g droždí,400 ml vlažného mléka,2 vejce,5 kapek hořkomandlové esence,1 lžíce rumu,275 g másla,200 g mletého máku,50 g moučkového cukru

Jak na to:

Smícháme mouku, mandle, sůl, skořici a 50 g cukru. Uděláme důlek. Droždí a 30 g cukru roz­pustíme ve 230 ml mléka. Nalijeme je do důlku a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). Přidáme vejce, esenci, rum a 200 g másla. Vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Svaříme 170 ml mléka a cukr. Přisypeme mák a ná­divku povaříme. Troubu předehřejeme na 190 °C.3. Z těsta vyválíme 3 čtverce 20 x 20 cm. Na ně dáme nádivku. Ponecháme volný asi 1 cm šíroký okraj. Dvě protilehlé strany přeložíme přes sebe a konce uzavřeme. Přeneseme na vymazaný plech a necháme kynout. Pečeme asi 45 minut. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Podobné recepty:

Makovec, Novoroční bábovka, Makovec, Makovec, Vánoční cukroví