Dort velký

8.1.2011
Potřebujeme:

Korpus: na formu vel.25 x 8 cm- 6 vajec, 300 g cukru, 300g polohubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce vody
Krém:3 vanilkové pudinky ,(kdo chce mít krém čokoládový, uvařit čoko pudink) 3/4 litru mléka, 1celé a půl másla,cukr, 3 lžíce rumu

Jak na to:

Vše by mělo mít stejnou pokojovou teplotu.korpus-žloutky utřít s cukrem, přidat vodu, utřít do pěny, dále přidat mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchat sníh z bílků, Vlít do předem vymazané a vysypané formy, na dno dávám peč. papír.Péci do zezlátnutí na 175 stupních asi 30 minut.Píchnout do dortíku špejli, pokud na ní nezůstane těsto, je upečený.
Krém-uvařit pudink s cukrem-dle chuti, nechat vychladnout, dát do mísy změklé máslo, rum a přidat postupně pudink. Vše utřít el. hnětačem až je krém hladký-(popřípadě přidat ještě cukr). Nechat krém v chladnu, aby stuhl.Dobrý krém je také z másla a uvařeného kondenzovaného mléka( konzerva se vaří asi 4 hodiny-z mléka se stane karamel). Studený korpus rozkrojit na 3 díly, 2 natřít malinovou nebo jinou marmeládou, 3 strany naplnit krémem, naskládat na sebe, celý dokola potřít také krémem, Celý nakonec posypat kokosem ,nebo ořechy.......dozdobt krémem a třeba marcipánem.
marcipán: dá to práci-asi 200g cukru moučky, asi 200g sušeného mléka-plnotučného či polotučného, 3 lžíce oleje, pár kapek tresti-hořká mandle, voda-dle potřeby, potravinářská barva-dost dlouho propracovávat v dlaních, Při práci s marcipánem dávám na vál bramb. škrob-moučku, potom se nelepí na ruce.

Podobné recepty:

Piškotový dort, Nepečený dort s jahodama, Želatinový dort, Piškotový dort Míša, Vídeňský dort