Kapr na černo

29.4.2008
Potřebujeme:

600 g kapra, 60 g kořenové zeleniny, 20 ml octa, 1 menší cibule, divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list), 1 citrón, sůl, 12 g strouhaného perníku, 20 g cukru, 20 g švestkových povidel, 20 ml červeného vína, 15 g rozinek, 10 g mandlí, 20 g sušených švestek, 60 g másla

Jak na to:

Zeleninu nakrájíme na kolečka, dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přidáme ocet, cibuli, všechno koření, citrónovou kůru a sůl a povaříme. Do vařícího vývaru vložíme porce kapra a vaříme 12 minut. Vařenou rybu vyjmeme a dáme na mísu. Do trochy vývaru dáme nastrouhaný perník a dobře zamícháme. Přidáme polovinu karamelového cukru, povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Omáčku přecedíme, ochutíme druhou polovinou karamelového cukru, citrónovou šťávou, spařenými mandlemi, rozinkami a sušenými švestkami, přidáme máslo a povaříme. Do omáčky vložíme uvařenou rybu. Ryba je chutnější, připravíme-li ji den předem. Pokrm pak ohříváme v parní lázni, aby se ryba nerozpadla.

Podobné recepty:

Kapr po mlynářsku, Kapr na modro, Kapr na jablkách, Kapr na zázvoru, Pečený obložený kapr