Mazanec

Potřebujeme:

1 balíček čerstvého droždí, 100g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku, 200–250ml vlažného mléka, 500g polohrubé mouky + trocha hladké mouky na poprášení těsta, 50g spařených a opláchnutých rozinek, 1–2 lžíce rumu, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/4 lžičky soli, trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu, špetka muškátového květu, špetka mletého anýzu, 2–3 žloutky, 50g pokrájených oloupaných mandlí, 30g vlašských ořechů, 150g rozpuštěného másla + trocha na pomazání, 1 vejce na potření, moučkový cukr na poprášení

Jak na to:

Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).
Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu ‚přetužit‘; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)
Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 stupňů a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.
Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 stupňů a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.
Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem , přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.

Podobné recepty:

Falešné buchtičky s vanilkovým krémem, Vánočka a mazanec, Mazanec, Bezlepkový mazanec či vánočka, Mazanec