Mušle zapékané s bylinkami

Potřebujeme:

24 velkých slávek, 250 ml bílého vína, 2 stonky tymiánu, několik kuliček pepře, sůl, hrubá mořská sůl na podklad
Obložení: 2-4 stroužky česneku, 2 šalotky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička provensálské směsi bylinek, 1 lžíce sekané petrželky, 3-4 lžíce čerstvé bílé strouhanky, 1 lžíce koňaku, sůl, čerstvě mletý pepř, kajenský pepř.

Jak na to:

Mušle pečlivě okartáčujeme pod studenou vodou. Přivedeme k varu víno s tymiánem, celým pepřem a solí. Vložíme mušle a vaříme, až se otevřou. Vyjmeme je děrovanou sběračkou a odstraníme horní misku lastur. Do žáruvzdorné nádoby nasypeme vrstvu soli a lehce do ní zatlačíme dolní, hlubší misku lastury s masem. Oloupaný česnek a šalotku jemně nasekáme a podusíme na rozehřátém oleji. Přimícháme bylinky a tolik strouhanky, až vznikne roztíratelná hmota. Odstavíme ze sporáku, přidáme koňak, osolíme, opepříme a okořením kajenským pepřem. Troubu předehřejeme na 220 °C. Hmotu nabíráme pomocí dvou lžiček a rozdělíme ji na mušle. Vložíme o trouby a několik minut dozlatova zapékáme.

Podobné recepty:

Grilované mušle na jehle, Mušle v koňakové omáčce, Klasické mušle, Mušle s citronem, Zapékané těstoviny plněné masem