Stará dobrá vánočka

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 3 g soli, 100 g plátků mandlí, 100 g rozinek, 1 PL strouhané citronové kůry, 5 žloutků, 1/2 KL perníkového koření, 1/4 KL muškátového oříšku, 1/2 hrnku teplého mléka, 1 sáček sušeného droždí

Jak na to:

Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Teprve před do mícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut. Vydrží jedlá i za týden.

Podobné recepty:

Vánočka a mazanec, Tvarohová vánočka, Vánočka, Cyklistická žemlovka, Babiččina vánočka