Platýs vařený v páře s okurkou

25.4.2008
Potřebujeme:

bílý platýs cca 1 kg, 100 ml oleje, 2 lžíce koriandru, 100 g besanu, 2 lžíce mletého anýzu, 250 ml jogurtu, půl lžičky zázvoru, 6 semen kardamonu, 250 g cibule, půl lžičky šafránu, lžíce sekaných mátových listů, 1 malá okurka, půl lžičky soli, 2 cm skořice vcelku, 60 g tuku, trochu mléka

Jak na to:

Připravíme si všechny ingredience kromě listů máty. Z ryby stáhneme kůži, nakrájíme ji na větší kusy a omyjeme. Porce potřeme olejem, poprášíme je mletým koriandrem a necháme půl hodiny odležet. Pak je omyjeme a obalíme ve směsi lehce opraženého besonu a anýzu. Necháme 15 minut a znovu omyjeme. Poté rybu polijeme polovinou jogurtu a necháme opět hodinu odležet. Když marináda začíná zasychat, potřeme porce pastou z opražené cibule, zázvoru a kardamonu. Necháme odpočinout další půl hodiny, mezitím nasekáme listy máty nadrobno. Potřeme rybu zbývajícím jogurtem, smíchaným s mátovými listy a šafránem. Rozpálíme nádobu a vložíme do ní řezy se vším okořeněným jogurtem. Přidáme okurku, nakrájenou na proužky asi 5x2 cm široké, ochutíme rozlámanou skořicí a osolíme. Pečeme (jednou obrátíme), dokud se jogurt nevysuší. Přidáme trochu tuku a mléka, dobře přikryjeme pokličkou a necháme vařit v páře v mírně vyhřáté troubě asi 15 minut. Nakonec rybu po obou stranách opečeme. Platýs je hotový, když se maso začíná přichytávat ke dnu nádoby.

Podobné recepty:

Pomazánka z uzeného sýra, Platýs na slanině, Platýz vařený v páře se sladkým fenyklem, Banány na páře, Vařený chřest s vejcem a šlehačkou