Jablečný kvásek

Potřebujeme:

1 velké nebo 2 menší jablka, převařená voda, med, špaldová celozrnná mouka

Jak na to:

Omytá jablka, očistíme, rozkrájíme na měsíčky a zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Přidáme lžíci medu a necháme na teplém místě stát 4-5 dní. Jablka slijeme, odměříme si 100ml tekutiny (zbytek uschováme)a do té přimícháme 100g špaldové celozrnné mouky - reakce bývá velmi rychlá (cca do 3 hodin by měl kvásek vyběhnout). Další den 1/2 kvásku odebereme a opět přidáme 100ml tekutiny (pokud nám došla tekutina z jablek můžeme použít obyčejnou převařenou vodu) a 100g špaldové mouky - toto by se mělo zopakovat alespoň 3x a teprve potom kvásek použít na pečení.

Podobné recepty:

Strawberry frozen, Kváskový cibulový chléb s česnekem, Obyčejné langoše, Brynzové pagáčiky, Opilé kuřecí závitky a rychlý jablkový kompot