Bramborová galetka

31.5.2011
Potřebujeme:

1 kg brambor, 150 g ementálu, 30 g másla, 3 lžíce oleje, 1 cibule, pepř, sůl, bouquet garni (tymián, zelená petržel a bobkový list svázané do kytičky)

Jak na to:

Omyté, osušené brambory rozkrájíme na jemné plátky (jako okurky na salát), posolíme, popepříme a rozdělíme na 4 části. Do teflonového hrnce dáme olej, 10 g másla a špetku soli. Vykládáme ho plátky brambor od středu dokola, jako bychom skládali květinu. Když rozložíme celou jednu část brambor, posypeme je jedním dílem ementálu. Končíme vrstvou brambor, kterou polijeme rozpuštěným máslem. Přidáme bouquet garni a cibuli rozříznutou napůl. Galetku přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny zapékat na mírném ohni. Potom pokličku odklopíme a pečeme ještě půl hodiny odkryté, aby se vypařila voda. Vyndáme bouwuet garni a cibuli a dáme ještě na chvilku zapéci do trouby, aby brambory nahoře zrůžověly. Před podáváním uvolníme brambory od bočních stěn hrnce a galetku vyklopíme na mísu. Objeví se zlatá, křupavá květina.
Bramborová galetka se podává se salátem nebo jako příloha k pečením.

Podobné recepty:

Zapečená bramborová kaše, Bramborová pomazánka, Bramborová pomazánka na chlebíčky, Bramborová pomazánka, Bramborová amoleta