Slepičí polévka s domácími nudlemi (3,5 hod)

Potřebujeme:

1/2 větší slepice nebo 1 menší, 1,5 l vody, 1 cibule se slupkou, omytá a rozpůlená, 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší pórek, 1 stonek řapíkatého celeru, kousek čerstvého zázvoru, 3 oloupané stroužky česneku, 8 kuliček celého pepře, sůl, hrst omyté nasekané pažitky
Na nudle: 100 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička rozpuštěného másla, trochu hladké mouky na vyválení těsta, sůl a voda na uvaření nudlí

Jak na to:

Slepici omyjeme ve studené vodě, případně zbavíme zbytků peří, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme celý pepř, kousek oloupaného zázvoru, cibuli, česnek a uvedeme do varu. Ztlumíme plamen a vaříme mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice téměř měkká. Během varu sbíráme z povrchu pěnu. Mezitím si připravíme domácí nudle. Na vále uděláme do mouky důlek, přidáme vejce a máslo a důkladně zpracujeme v hladké vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom ho na lehce pomoučněném vále vyválíme na průsvitnou placku. Přendáme na čistou utěrku a necháme asi půl hodiny oschnout. Z placky nakrájíme stejně široké pruhy, podle toho, jak chceme mít nudle dlouhé. Poskládáme je na sebe a nakrájíme napříč na tenké vlasové nudličky. Necháme je chvíli na vále proschnout a pak je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Trvá to asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Nudle scedíme a uchováme v trošce vody nebo vývaru, než je vložíme do hotové polévky. Když je slepice téměř měkká, přidáme k ní pře-krájenou, omytou a očištěnou kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a pórek a dovaříme do měkka. Hotovou polévku přecedíme, maso zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na menší kousky a vložíme zpět do vývaru s nudlemi a kořenovou zeleninou. Dosolíme a podáváme posypané nasekanou pažitkou.

Podobné recepty:

Slepičí polévka, Řecká slepičí polévka s vejcem, Vietnamská slepičí polévka, Vaječná - rajčatová polévka, Kopaničářské králičí soté