Pravá svíčková omáčka od profesionála

Potřebujeme:

1 kg hovězího zadního, zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování), 3 mrkve, 1 celer, 1 petržel, 2-3 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, brusinky nebo marmeláda z nich, 1-2 lžíce octa, tymián, bobkový list, pepř, nové koření,2 kuličky jalovce, 1 citron - okrájený, rostlinný olej, 120 g másla, krupicový cukr
na dokončení: 30% smetana, 200 - 250 ml, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hladké mouky

Jak na to:

Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry po vláknu a zmražené kousky do nich nastrkáme.Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření. Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru a opět smažte cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.Přidat 2 lžíce brusinek nebo lžíci brusinkové marmelády, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil. Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů. poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka. Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu. Tyčovým mixérem všechno umixujeme. Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu. Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme.Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem a terčíkem z citronu, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.

Podobné recepty:

Svíčková, Hovězí svíčková s květákem a brokolicí, Normální svíčková od taty, Normální svíčková od taty, Svíčková omáčka s těstovinami a kuřecím masem