Borůvkový dort se smetanovou polevou

22.4.2008
Potřebujeme:

Křehké těsto: 250g polohrubé mouky, špetka skořice, špetka soli, 100g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125g nakrájeného studeného másla, 1 balíček speciální přísady Citro-Back (lze nahradit 3 lžícemi citronové šťávy a 20g moučkového cukru), 1 vejce

Ořechová náplň: 100g mletých ořechů, 50g cukru, 1/2 lžičky skořice, 1 vejce

Ovocná náplň: 2 borůvkové kompoty (po 540g), ale můžou být i čerstvé borůvky, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku (na vaření, do 500ml mléka), 20g cukru

Smetanová poleva: 3 vejce, 80g cukru, 200ml zakysané smetany

Jak na to:

Všechny přísady na hnětené těsto smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto, které zabalíme do alobalu a dáme na 30min chladit do lednice. Mleté ořechy smícháme s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvky necháme okapat na sítu, šťávu zachytíme. Dáme si stranou 2 lžíce borůvek na zdobení (není třeba). Podle návodu na obalu uvaříme z pudinkového prášku, cukru a 500ml kompotové šťávy pudink. (Pokud děláme z čerstvých nebo mražených borůvek, místo kompotové šťávy použijeme borůvkový džus.) Předehřejeme troubu, vymastíme a moukou vysypeme formu. Třené těsto rozválíme na pomoučněném válu, vložíme do formy a pečeme 10min při 200°C (uprostřed, horkovzdušná trouba 180°C). Formu vyjmeme z trouby, na korpus rozetřeme ořechovou náplň a na ni rozložíme borůvky, které přelijeme pudinkem. Dort pečeme dalších 15-20min.Mezitím připravíme smetanovou polevu. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme 40g cukru. Žloutky ušleháme se 40g cukru do pěny, přidáme zakysanou smetanu a lehce vmícháme sníh z bílků.Dort opět vyjmeme z trouby, potřeme ho rovnoměrně smetanovou hmotou a pečeme dalších 20min. Potom dort necháme vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě. Před podáváním ho pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme borůvkami (není nutné).

Podobné recepty:

Rychlý smetanový dort, Smetanový dort s borůvkami, Sachr dort, Kembrolky, Borůvkový koláč