Boršč

Potřebujeme:

450 g hovězího masa bez kosti, 1 klobásu, 1 lžíce másla, 200 g sterilovaného zelí, sterilované červené řepy, 4 brambory, 3 lžíce rajčatového protlaku, 6 celého pepře, zakysanou smetanu, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 bobkový list, 1/2 petržele, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku 1 petrželku

Jak na to:

Hovězí maso omyjeme a vložíme do studené osolené vody. Uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka.

Do jiné nádoby dáme vařit na kostičky nakrájené brambory.
Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme na nudličky nakrájenou mrkev a petržel, zalijeme vývarem z masa, přidáme zelí, bobkový list, pepř a vaříme, až je zelenina měkká.
Před koncem vaření přidáme sterilovanou červenou řepu, na plátky nakrájená oloupaná rajčata, ocet, česnek utřený se solí, na kousky nakrájené uvařené maso a na kolečka nakrájenou klobásu nebo pikantní párek. Vše povaříme a úplně nakonec přidáme uvařené na kostičky nakrájené brambory a chvilku povaříme.
Na talířích boršč posypeme posekanou petrželkou a přidáme lžíci zakysané smetany.

Můj tip:
Pokud připravujeme boršč s rajčatovým protlakem, přidáváme ho ihned na začátku vaření. Místo čerstvého zelí můžeme použít i sterilované a naopak červenou řepu můžeme použít čerstvou, ale musíme ji v tom případě vařit se zeleninou. Brambory nedáváme vařit společně se sterilovaným zelím, jsou pak tvrdé a špatně se uvaří.

Podobné recepty:

Ukrajinský boršč, Ukrajinský boršč, Běloruský boršč, Boršč (pro děti od ukončeného 8. měsíce), Ukrajinský boršč