Rybízový koláč s tvarohovou nádivkou

Potřebujeme:

500g červeného rybízu, základní kynuté těsto, mouka na vál, vejce na potření
Nádivka: 250g měkkého tvarohu, 5 lžic mouč.cukru, 2 žloutky, 1-2 lžíce rumu, špetka muškátového květu, špetka strouhané citr. kůry
Drobenka: 150g polohrubé(nebo hrubé) mouky, 150g krystal. cukru, 100g másla
Základní kynuté těsto: 500g polohr. mouky, 100g tuku na pečení, 4dl mléka, 1 vejce, 1 sáček vanilk. cukru, 1/2 lžičky strouhané citr. kůry, 1/2 lžičky soli, 1 kostka(42g) droždí

Jak na to:

Z uvedených přísad připravíme nádivku. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, rozválíme na vále na velké kulaté koláče a přeneseme do formy vyložené peč. papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, ne střed rozetřeme tvarohovou nádivku a poklademe ji rybízem.
Drobenka: Změklé máslo rozemneme s moukou a cukrem, posypeme koláč. Upečeme ve vyhřáté troubě na 200°C.
Základní kynuté těsto: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy přesejeme mouku, smícháme ji s oběma druhy cukru, solí, rozpuštěným tukem a citr. kůrou, vmícháme kvásek, zbylé vlažné mléko a vejce a vypracujeme těsto. Necháme ho na teplém místě na 30min. vykynout.

Podobné recepty:

Lehký tvarohový koláč, Tvarohový koláč sypaný kokosem, Koláč líné ženy, Rybízový koláč, Maďarský tvarohový koláč