Dýňový nákyp se slaninou

Potřebujeme:

1 kg brambor, 600 g dýně, 2 lžíce másla, 1 lžíce vegety, 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (kudrna, bazalka), špetka drceného černého pepře, 100 g slaniny, 200 ml smetany, 6 vajec, sůl, 2 lžíce strouhaného parmezánu

Jak na to:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na plátky. Z dýně odstraníme slupku a dužinu pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo a podusíme na něm nakrájenou dýni do mírného změknutí - asi 5 minut. Ochutíme bylinkami, vegetou a drceným pepřem. Podlouhlou zapékací mísu vytřeme máslem a vyložíme plátky slaniny. Vrstvíme střídavě brambory s dýňovou směs, poslední vrstvu by měly tvořit plátky brambor. Smetanu rozmícháme s vejci a ochutíme solí. Vaječnou směsí přelijeme celý nákyp tak, aby se dostala ke všem vrstvám. Posypeme sýrem a obložíme zbylou slaninou. Pečeme při 180 stupních asi 50 minut. Nakrájíme na plátky a podáváme.

Podobné recepty:

Pečené banány se slaninou, Citrónový nákyp, Nákyp z jablek a banánů, Rýžový nákyp, Květákový nákyp se šunkou