Svíčková

Potřebujeme:

Libovolné maso, tak 1 -2 kg, nejlépe hovězí,dělám i z vepřového a krůtího, , 4-5 mrkví , 4 petržele, 1 cibule, kousek celeru ,uzený špek na prošpikování masa-nezbytné-nejlepší je hodně solený, lžička tymiánu, sůl, kuličky pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových listů., smetana 250-500ml,(může být sladká i kysaná) 1-2 masoxy, 1/2 másla

Jak na to:

Maso prošpikuji uzeným špekem, pořádně osolím, opepřím, posypu trochou tymiánu a orestuji pořádně ze všech stran v pánvi na tuku, aby se maso zatáhlo.Zeleninu nakrájím na kolečka, až vytáhnu orestované maso,dám na pánev 1/2 másla, masox rozpustit, 1-2 hrnky vody, zeleninu, zbytek koření, trochu to prohřeji a vše i s masem vložím do pekáče, ve kterém to můžu nechat naležet do druhého dne, nebo hned do trouby na max.Peču to vše tak 3-4 hodiny.Po upečení vyjmu lžičkou koření, dám stranou do alobalu maso, zeleninu rozmixuji v mixeru( může se přidat i trochu mléka a ta smetana již při mixování,), dám do hrnce, přidám smetanu, popř. dosolím.Přivedu k varu a povařím-pozor stříká to. Musí se míchat. Možno dochutit i citronovou šťávou.Jako přílohu dávám houskové knedle, trošku rybízové zavařeniny, nebo brusinky.Vložím na talíř a hotovo.

Podobné recepty:

Svíčková, Hovězí svíčková s květákem a brokolicí, Normální svíčková od taty, Normální svíčková od taty, Svíčková omáčka s těstovinami a kuřecím masem