Slezské noky

Potřebujeme:

1 a 1/2 kilogramu brambor, 1 vejce, 300 gramů bramborové mouky (solamylu), sůl

Jak na to:

1/2 kilogramu brambor oloupeme a nastrouháme (jako na bramboráky). Přecedíme je přes síto, vodu slijeme a jestli na dně zůstalo trochu škrobu, tak ho přidáme do brambor. Zbylé brambory oloupeme a uvaříme. Ještě teplé je nastrouháme a necháme trochu vychladnout. Až budou vlažné, tak přidáme do nich nastrouhané syrové brambory, vejce, bramborovou mouku a rukou z nich pečlivě vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme válec tlustý přibližně dva centimetry, z něho odkrajujeme jeden a půl centimetrové plátky, které buď srolujeme nebo do nich uděláme důlek. Připravené noky vkládáme do vařící osolené vody. Jak vyplavou, tak je ještě chvilku necháme a poté vyndáváme. Hodí se například jako příloha k různým masům s omáčkou.

Podobné recepty:

Odpalované noky, Krková polévka, Máslové noky, Bramborové noky se šalvějí, Koprová omáčka s noky