Gratinovaný plněný lilek

Potřebujeme:

2 malé lilky, 1-2 cibule, 1-2 chilli papričky, 3 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 300 g quornu (houbové bílkoviny), 1 plechovka drcených rajčat, 1 kostka zeleninového vývaru, 1 lžička bazalky, 1 lžička dobromysli, půl lžičky tymiánu, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř a strouhaný sýr

Jak na to:

Lilky podélně rozřízneme a lžící odstraníme jaderníky a část dužiny. Dužinu pokrájíme na kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli a česnek. Omyjeme chilli papričky a nakrájíme je na proužky. Troubu zahřejeme na 175°C. Česnek a chilli papričky krátce osmahneme na oleji. Přidáme quorn a pokrájenou dužinu a za stálého míchání dále opékáme. Přidáme drcená rajčata, vývar a bylinky. Několik minut povaříme. Ochutíme protlakem, solí a pepřem. Směsí naplníme lilky a posypeme je sýrem. Lilky klademe do máslem vymazané formy a zalijeme rajčatovou šťávou. Gratinujeme asi 30 minut.
Podáváme s vařenou rýží, kuskusem a omáčkou tzatziki.

Podobné recepty:

Plněný lilek, Lilky plněný sójovým masem, Lilek plněný mletým masem, Lilek plněný zajícem, Můj lilek